Horisontell trend

Det uppstår när majoriteten av stigningar och minskningar stannar på en och samma nivå. Det sägs också att det inte finns någon trend på grund av det faktum att både bottnar och toppar inte sätter extremiteter på nya nivåer, som i fallet med en uppåtgående eller nedåtgående trend. Den horisontella trenden kallas även konsolidering eller sidotrend.

Priserna i en horisontell trend

I en horisontell trend går priserna inom intervallet (trading range), vilket syns i följande diagram över det 4-timmars valutapar EURUSD. Prisrörelsen från toppen stoppar motståndet runt 1.2577, medan stödet från vilket priset återhämtades som studsade ifrån två gånger är 1,2360.

Horisontella trender använder olika investeringsstrategier än vad som gäller uppåtgående eller nedåtgående trender, därför är det viktigt att skilja dem från varandra. Detta är också viktigt på grund av att priset stannar i konsolidering i ca 1/3 till 2/3 av tiden.

Erkänna den horisontella trenden

Sidotrenden uppträder oftast när den nedåtgående trenden ändras till en uppåtgående trend (eller vice versa) och som en paus i upp / ner-trenden, efter att den följer sin fortsättning.

Om vi återgår till exemplet ovan på EURUSD, så ser vi att innan den horisontella trenden visade sig priset vara nere. Sidotrenden, där topparna och dalarna som bildas vid liknande nivåer var i detta fall endast en paus eftersom det framgått en brytning nerifrån och en fortsättning av den tidigare nedåtgående trenden. I det historiska diagrammet kan den horisontella trenden bli känd igen. Nedan finns några tips om hur man identifierar om trenden inte har förändrats i konsolideringen under den aktuella analysen av prisåtgärden.

Övergång till sidotrenden

Följande dagliga diagram över AUDNZD visar två horisontella trender. Den bredare sidotrenden beror på bildandet av toppar runt nivån 1,0745, vilket är ett motstånd. Den nedre gränsen ligger runt nivån 1,0235. Så länge stöd eller motstånd inte bryts kommer kursen att vara i konsolidering.

Som en del av denna breda konsolidering ser vi även en nedåtgående trend som har bildats efter återhämtningen från den övre konsolideringsbegränsningen. Den har markerats med trendlinjen (röd linje).

Brytning av den ovannämnda nedåtgående trendlinjen resulterade i skapandet av en högre topp, följt av ett gap som liknar det föregående. På detta sätt har den nedåtgående trenden utvecklats till en horisontell trend. Diagrammet AUDNZD är approximativt nedan, där du kan se denna trendändring.

Huruvida priset kommer att vara i konsolidering kommer det att bestämma dess vidare beteende. Om det är mellan stöd och motstånd, kommer den horisontella trenden fortsätta att gälla. Priset förblir i det tills ett nedre gap etableras under stöd eller en högre topp över motståndsnivån.


Leave a Reply

Яндекс.Метрика